Dobrodošli! Rasadnik Savići

Sadnice trešnje

Trešnja nije veliki probirač zemljišta. Ipak najbolje joj odgovaraju lake peskovite ilovače i deluvijalni tip zemljišta (deluvijalna zemljišta su nanosi sa viših terena u niže podnožje). Na suviše krečnim zemljištima stabla trešnje su kržljava i slabo rodna. Na jako plodnim i teškim zemljištima trešnja je vrlo bujna, slabo se razvijaju reproduktivni organi, slabo rodi i pati od smolotočine. Trešnje se gaje u raznim oblicima krune ali najčešće sa piramidalnom krunom. Rastojanja sadjenja su različita u zavisnosti od podloge. Trešnja je osetljiva prema ranim jesenjim mrazevima pre kalemljenja na niskim temperaturama. Jaki mrazevi u početku novembra od -15 do -17 oštećuju naročito raklje skeletnih grana. Zato treba prirodnim agrotehničkim merama ubrzati završetak vegetacije kako bi se stabla na vreme pripremila za zimsko mirovanje. Da bi se vegetacija na vreme završila treba biti oprezan sa djubrenjem azotnim djubrivima. Za gajenje trešnje treba birati ako je moguće otvotrne položaje na padinama okrenutim jugoistoku. Na južnim i jugozapadnim položajima pati od ozegotina, zbog tona joj više odgovara istočni, jugoistočni i severni položaj.Trešnja nema ni velike zahteve prema kolićini vode ako su one pravilno rasporedjene u toku vegetacije.

SORTE TREŠANJA

Burlat je poreklom iz Francuske. Plod je srednje krupan, tamnocrvene boje, srcolikog oblika, dobre i redovne rodnosti, srednje čvrstog mesa. Dobri oprašivači su Van, Stela, Lionska rana. Srednje ranog cvetanja, dobro podnosi transport. Sazreva u drugoj polovini V meseca.


Burlat C1 – Ova sorta je dobijena zračenjem grančica sorte Burlat u Italiji. Razlikuje se od standardnog burlata po malo kraćim peteljkama, a plod je vrlo sličan standardnom burlatu. Stablo je 25% manje bujnosti i ranije prorodi od ishodne sorte. Popularna sorta na našim prostorima.


Droganova žuta – Poreklom je iz Nemačke. Plod je krupan, mase oko5-6g. okruglastosrcastog oblika. Pokozica cilibarno  zute boje. Meso cvrsto socno, pomalo gorko odvaja se od kostice i nema izrazitu aromu. kostica veoma mala. Vreme zrenja početak VII meseca. Stablo srednje bujno do bujno. Ako je u zrenju kisni period dolazi do pucanja plodova. Napada je tresnjina muva. Dobra je za industrijsku stablo otporno. Vrlo je rodna. Samobesplodna, oprasuju je: Lambert, Hedelfingenska, Germerzdofska.


Sunburst – Sunburst je sorta Kanadskog porekla. Predstavlja jednu od najboljih sorti. Vreme dozrevanja je u drugoj polovini VI meseca, plodovi izrazito krupni (12-13g), loptasti, crveni, sjajni, ne pucaju na kiši. Meso čvrsto, slatko, hrskavo, kvalitetno. Samooplodna i vrlo rodna sorta. Zahteva redovno orezivanje.


Karmen – Vreme zrenja: Krajem V, početkom VI meseca (10 dana posle Burlat). Plod je vrlo krupan, okrugalsto-spljoštenog oblika, intenzivno crvene do tamnocrvene boje. Meso je čvrsto, dobrog kvaliteta. Interesantna je zbog vremena zrenja i velike krupnoće ploda. Dobre je rodnosti.


Herc ili Hedelfinger je poreklom iz Nemačke. Plod srednje krupnoce (7g). Plodovi su srcastog oblika, tamno crvene kozice, cvrstog i socnog mesa. Moze se koristiti za zamrzavanje, konzerviranje ili svezu upotrebu. Radja dobro i redovno. Dobar je oprasivac za ostale sorte ukljucujuci i Burlat. Sazreva polovinom juna.


Stela je poreklom Kanadska sorta. Voćka je bujna, veoma dobre plodnosti. Srednjecvetna sorta. Samooplodna je. Polen dobro oprašuje sve sorte trešnje, tako da je univerzalan oprašivač. Plod je vrlo krupan, srcastog oblika. Pokožica je tanka, sjajna, zagasitokarmin boje. Meso je srednje čvrsto, umereno rskavo, sočno, prijatnog ukusa. Sazreva 18 do 20 dana posle burlatove.


Sandra rose – Ova sorta je po izgledu veoma slična sorti Van. Plod je krupan, okrugao i blago zatupastog oblika. Otporan je na pucanje plodova. Sorta dobrog kvaliteta, cveta srednje kasno do kasno. Plod je krupan, okruglog, blago zatupastog oblika, crvene boje. Otporna na pucanje plodova. Sorta dobrog kvaliteta, srednje kasnog do kasnog vremena zrenja. Sazreva 3 dana pre sorte Bing.


Regina – Nova sorta, poreklom iz Nemacke koja je trzisno zastupljena medju komercijalnim sortama tamno crvene tresnje. Regina dobro podnosi zimske mrazeve i tolerantna je prema hladnijim vremenskim uslovima sa vecom kolicinom padavina. Plod je krupan, cvrst, veoma dobrog ukusa, otporan je na pucanje. Sorta kasnog vremena cvetanja i sazrevanja. Samopesplodna je.


Kordia – Stvorena je u Ceskoj. Plod je krupan sa veoma dugackom pereljkom, tamne burgundsko crvene boje pokozice i sa mesom iste boje, odlicnog ukusa i arome. Sorta srednjeg d kasnog vremena cvetanja, sa cvetovima blago osetljivim na prolecne mrazeve u odnosu na druge sorte istog vremena cvetanja. Veoma dobro podnosi niske temperature. Umereno tolerantna prema pucanju plodova. Iskustvo gajenja ove sorte u oblasti drzave Vasingtnon pokazuje da je procenat pucanja plodova sorte Atika (Kordia) 40% manji u odnosu na sortu Bing. Samobesplodna sorta, zahteva oprasivace.


Lapins – Stvorena u Britanskoj Kolumbiji, Kanada. Nastala je ukrstanjem sorti Van x Stella. Jedna je od najlepsih sorti tresnje tamno crvene boje. Samooplodna. Plod je krupan, tamne burgundsko crvene, skoro crne boje u punoj zrelosti, satkog ukusa, odlicnog kvaliteta, ukusa i arome. Tolerantna je prema pucanju plodova. Stablo dobro podnosi zimske mrazeve, rano plodonosi i obilno radja. Sorta ranog vremena cvetanja. Srednjeg vremena zrenja.